Cégtörténet

A Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. 2002. augusztus 28.-án alakult a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata akaratából azzal a céllal, hogy külön jogi személy üzemeltesse a dunaújvárosi Közgyűlés 233/2002. (VII.11.) KH. számú határozata alapján létrejött (saját forrásból és IBRD hitelből) városi kommunális szennyvíztisztító telepet. Az önkormányzat által meghirdetett kétlépcsős pályázatnak a nyertese a DÉLVIÉP Dél-dunántúli Vízügyi Építő Kft. volt; az ajánlati terveket pedig a K+K Környezetgazdálkodási- és Közműtervezői Kft. készítette.  A Közgyűlés 2002. szeptember 19.-én hozott 253/2002. (IX.19.) KH. számú határozatával jóváhagyta , hogy az E.ON Hungária Zrt. a társaság 49%-os üzletrészét megvásárolja. Az üzletrész adásvételére szeptember 30. napján került sor a felek között. A szennyvíztisztító telep műszaki átadására pedig 2003. január 1.-én került sor.


A 2001-ben induló próbaüzem idején a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. volt az üzemeltető, de a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának döntése nyomán a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. vált a telep végleges üzemeltetőjévé. A társaság azonban nem volt jogosult a lakossági szennyvíztisztítási díjak kiszámlázására és beszedésére; arra továbbra is a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. volt a jogosult. Ami azóta is változatlanul igaz.
A tulajdonosok között 2011. március 28. óta folytak tárgyalások az E.ON Hungária Zrt.  a társaságban meglévő tulajdonát képező 49%-os üzletrész megvásárlására vonatkozóan. Ezután 2012. május 31.-én a felek közös egyetértés mellett aláírták az üzletrész adásvételi szerződést, mellyel a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata lett a társaság egyedüli tulajdonosa. 


Még 2012 szeptemberében azonban az üzemeltetési és karbantartási feladatokat a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. szerződésben átvállalta. Ezzel egy időben a társaság alkalmazásában álló dolgozók munkáltatását is átvette. Ennek eredményeképpen a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. közvetlen alkalmazásában állók létszáma 1 főre csökkent, de a telepen dolgozó munkavállalók száma változatlan maradt. Egészen 2016.-ig, amikor a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. 1 főt áthelyezett egy másik városi közüzemi létesítményhez.